By the Pond
By the Pond
7. juni 20244 minutter
Mat og drikkeHistorieLokal kultur

Boblende aktivitet på Grubbestad

Det begynte med noen stiklinger i jorden for noen år siden. Seks år senere kan Cecilie og Bjarne på Grubbestad gård i Sandefjord, titulere seg som vinbønder. Du møter dem på By the Pond!

Boblende aktivitet på Grubbestad

Jada, du leste helt riktig. Vinbønder. I Sandefjord. En temmelig godt bevart hemmelighet.

- Vi har ligget litt lavt, for det er først nå vi begynner å få et volum å snakke om. Dersom folk hører om noen som har startet opp som vinbønder og det ikke eksisterer et fysisk produkt, kan man lett bli avfeid som useriøse eller i beste fall; som håpløse romantikere, sier Bjarne Kapstad Trollsås og får anerkjennende nikk fra kona Cecilie Skjerven.

Først på festival, så på polet

Det tar flere år før drueplantene er klare til tjeneste for bonden, men nå er familiebedriften endelig i god produksjon, først og fremst med musserende vin, men også med hvite varianter og til og med noen dråper med rødt. Den musserende vil være å finne i hyllene på Vinmonopolet i august, men før den tid, tilbys den på By the Pond 26. og 27. juni.

- Vi har et eget område på utstikkeren i dammen, der vi selger produktene våre og der vi forteller om virksomheten vår og det vi lager på Grubbestad gård for dem som vil høre, forteller Cecilie.

Bjarne Kapstad Trollsås i den gamle møkkakjelleren på Grubbestad gård.

𝗥𝗲𝗺𝘂𝗮𝗴𝗲! Bjarne Kapstad Trollsås og kona Cecilie to ganger om dagen dreie på flaskene i den gamle møkkakjelleren på Grubbestad gård. Aktiviteten kalles remuage. Foto: Bt the Pond

De to vinbøndene er nå altså klare for å nå ut til folket med varene sine, men hvordan endte de egentlig opp med å bli noe så sjeldent og eksotisk som norske vinbønder?

Fra kuer til druer

Ekteparet på Grubbestadveien oppe på raet, bestemte seg, etter flere år i Oslo og jobber innen eiendom og markedsføring, i 2001 for å ta over Bjarnes familiegård, men å drive med kyr sto ikke akkurat øverst på ønskelista. Og 230 mål med jord, er ikke nok til å kunne leve av korndrift. Så etter råd fra bekjente, bestemte de seg altså i 2018 for å forsøke seg med druer. Vinranker på Krokemoa var et faktum.

Vinåkeren på Grubbestad

𝗩𝗶𝗻𝗿𝗮𝗻𝗸𝗲𝗿 𝗽𝗮̊ 𝗞𝗿𝗼𝗸𝗲𝗺𝗼𝗮. Noen tusen vinstokker pryder eiendommen på raet. Det går for det meste i typen Solaris, men her finnes også variantene Rondo, Muscaris, Riesling og Chardonnay. Foto: By the Pond

Gårdens beliggenhet er én av grunnene for at de turte å satse. Som nevnt ligger den på toppen av raet. Her skråner jordene ned mot kysten og de har gode solforhold. Dessuten er den stein- og sandrike jorden vi kan takke istiden for, meget gunstig for druedyrking.

Druer på heltid

I dag jobber ekteparet fulltid med gården og stortrives med det de gjør. De forteller at veien på mange måter har blitt til mens de går og at læringskruven har vært svært bratt.


- Vi lærer noe nytt hver eneste dag, blant annet hvor mye jobb bak hver eneste flaske. Jeg drikker vin med en helt annen andakt i dag, enn tidligere. Det er det ingen tvil om, sier Cecilie.

Foruten produksjonen av den edle væsken, har Cecilie og Bjarne også noe besøksvirksomhet. De har gjort om det gamle fjøset til et fantastisk lokale som kan leies til kurs og konferanser. Her arrangeres også vinsmakinger. Foreløpig er det ikke lov å selge vin laget av druer over disk annet enn på Vinmonopolet, men paret håper på en lovendring, slik vi har sett i Sverige.

Fjøset på Grubbestad gård

𝗟𝗲𝗸𝗿𝗲 𝗹𝗼𝗸𝗮𝗹𝗲𝗿 𝗺𝗲𝗱 𝘂𝘁𝘀𝗶𝗸𝘁 𝗼𝘃𝗲𝗿 𝘃𝗶𝗻𝗿𝗮𝗻𝗸𝗲𝗻𝗲. Kuene er borte og i dag er fjøset på Grubbestad et flott møte- og representasjonslokale. På det gamle høyloftet er det et topp moderne konferanserom. Foto: By the Pond

Ureiste produkter

De to vinbøndene blir altså å se i Bugårdsparken om ikke lenge og de har akkurat fjernet bunnfall og korket flaskene som skal med til festivalen noen hundre meter fra gården. Så det som selges på By the Pond er virkelig kortreist. Klimavtrykket kan man ikke sette fingeren på.

- Faktisk så er det en gjeng med sykkelfolk som skal sykle varene ned til Bugårdsparken. Dette er nærmest ureiste produkter, sier Bjarne som gleder seg stort til både konserter og det å møte kunder ansikt til ansikt og høre hva de synes om produktene deres.

Chateu Ra!

Chateau Ra! Låven er omgjort til kurs/møte-lokaler og vinfabrikk. Foto: By the Pond


Les også

To dager med sol, vakre minner og musikk!
HistorieInspirasjon

To dager med sol, vakre minner og musikk!

By the Pond
By the Pond
30. juli 2024
Praktisk informasjon!
Sikkerhet og helseInformasjon

Praktisk informasjon!

By the Pond
By the Pond
20. juni 2024

Kjøp billetter